31 maart 2025
- Schaalgrootte en geografisch bereik: de toonaangevende energieactiviteiten van Preem in Scandinavië vormen een aanvulling op de bestaande markten van VARO en na voltooiing zal de gecombineerde onderneming ongeveer 10% van de Europese vraag naar weg- en scheepsbrandstoffen leveren1
- De op een na grootste producent van hernieuwbare brandstoffen in Europa: voegt 1,3 miljoen ton per jaar toe aan hernieuwbare biobrandstofproductiecapaciteit en maakt gebruik van de toonaangevende expertise van Preem op het gebied van co-processing. De onderneming wordt een van de vijf grootste producenten van hernieuwbare brandstoffen ter wereld
- Meer veerkracht: toonaangevende producent met 6 strategisch gepositioneerde locaties, actief in zowel conventionele als hernieuwbare energie. Met een van de grootste distributienetwerken in Europa en toegang tot meer dan 120 terminals, biedt het klanten flexibiliteit en leveringszekerheid
- Toonaangevende leverancier voor de mobiliteitssector: ondersteunt klanten in het wegvervoer, de scheepvaart en de luchtvaart bij hun energietransitie
- Draagt bij aan VARO's 2022 strategie: hiermee positioneert de onderneming zich om de 2026 EBITDA-doelstelling te behalen, met een bijdrage uit duurzame energiebronnen van 50%
1 Alle verwijzingen naar marktposities zijn geschat en gebaseerd op de datum van het persbericht.
Zug, 31 maart 2025 - VARO Energy (“VARO”) heeft vandaag overeenstemming bereikt over de overname van Preem Holding AB en Preem AB (“Preem”) middels de aankoop van 100% van het aandelenkapitaal van de moedermaatschappij, Corral Petroleum Holdings AB, via een volledige cash transactie. De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2025 worden afgerond. Dit onder voorbehoud van de gebruikelijke afrondingsvoorwaarden en goedkeuringen door toezichthoudende instanties.
De overeenkomst volgt op een concurrerend fusie- en overnameproces dat begon nadat CPH eind 2023 een strategische herziening van haar activa aankondigde. VARO is al meer dan 15 maanden betrokken bij dit proces en is in augustus 2024 een exclusiviteitsovereenkomst aangegaan. Als onderdeel van dit proces en in overeenstemming met haar rechten onder de bestaande zekerhedendocumentatie, heeft Deutsche Bank (Suisse) SA, als pandhouder van de CPH-aandelen, de verkoopovereenkomst getekend namens de moedermaatschappij van CPH, Moroncha Holdings Co. Ltd.
Preem is een van de grootste energieleveranciers in Scandinavië. De onderneming speelt een belangrijke rol in de energiezekerheid van de regio en voorziet in meer dan 40% van de Zweedse en ongeveer een kwart van de Scandinavische energiebehoefte voor transport. De onderneming bedient klanten in 17 Europese landen.
Als een pionier op het gebied van de productie van hernieuwbare brandstoffen heeft Preem sinds 2010 bijna 1 miljard US dollar geïnvesteerd in de productie van hernieuwbare brandstoffen en in initiatieven om de CO₂-intensiteit in de gehele waardeketen te verlagen. Als gevolg van deze investeringen zal Preem’s huidige productie van hernieuwbare brandstoffen stijgen van 0,3 mtpa naar 1,3 mtpa, waarbij de upgrade van de Synsat-dieselfabriek co-processing van hernieuwbare grondstoffen tot 40% mogelijk maakt. Daarnaast heeft de onderneming nog een omvangrijke pijplijn met andere projecten op het gebied van hernieuwbare brandstoffen.
Preem bezit twee grote brandstofproductiefaciliteiten in Zweden, gelegen in Lysekil en Göteborg. De twee faciliteiten hebben een gezamenlijke productiecapaciteit van 352.000 vaten per dag, wat gelijk staat aan 80% van de raffinagecapaciteit van Zweden en de mogelijkheid om hernieuwbare grondstoffen te verwerken. De activa van Preem, voornamelijk gesitueerd in Scandinavië, zijn zeer complementair aan de bestaande activiteiten van VARO in Noordwest-Europa, met een beperkte overlap.
Dev Sanyal, CEO van VARO: ”De acquisitie van Preem betekent een transformatie voor VARO. Na de overname zijn wij de op een na grootste producent van hernieuwbare brandstoffen in Europa, met een uitgebreid distributie- en opslagnetwerk in de belangrijkste Europese markten en een conventionele brandstofproductiecapaciteit van 530.000 vaten per dag. Gezamenlijk zullen wij meer dan 50.000 zakelijke klanten bedienen in 33 landen, waarbij een solide portfolio van omvangrijke projecten op het gebied van hernieuwbare brandstoffen zal bijdragen aan onze toekomstige groei."
Marcel van Poecke, Chairman van VARO en Chairman van Energy bij Carlyle: “Deze overname biedt substantiële mogelijkheden voor waardecreatie via gedisciplineerde investeringen in toekomstige groeiprojecten en het vergroot de mogelijkheden van VARO om betrouwbaar de energiezekerheid te leveren die Europa nodig heeft. De gecombineerde entiteit zal goed gepositioneerd zijn om een belangrijke rol te kunnen blijven spelen bij het voldoen aan Europa's groeiende vraag naar duurzamere energie voor de mobiliteitssector en de industrie."
Russell Hardy, lid van de Supervisory Board van VARO en CEO van Vitol: "We zijn erg verheugd over deze transactie. De onderneming wordt Europa’s op een na grootste producent van biobrandstoffen, die essentieel zijn voor het verlagen van de CO₂-uitstoot in de transportsector in Europa. De onderneming zal profiteren van de toegang tot het netwerk en de wereldwijde expertise van Vitol. We kijken er erg naar uit om deze succesvolle samenwerking uit te breiden en met de gecombineerde entiteit samen te werken om aan de eisen van de klant te voldoen en de veranderende markten te bedienen.”
Het creëren van een toonaangevende energieleverancier voor klanten in de mobiliteitssector en de industrie
De gecombineerde groep zal een grote geografische aanwezigheid hebben in de belangrijkste Europese markten, met wereldwijde mogelijkheden voor de inkoop van grondstoffen en een uitgebreid klantenbestand. Door gebruik te maken van de productiefaciliteiten van Preem en de activa van VARO in Cressier en Bayernoil, zal onze brandstof-productiecapaciteit toenemen tot 530.000 vaten per dag. De onderneming zal meer dan 50.000 zakelijke klanten in Europa bedienen en bijna 10% van alle verkochte brandstoffen voor weg- en scheepvaart op het continent leveren, waarbij Zweden de grootste productielocatie wordt. De onderneming zal een van de grootste distributienetwerken in Europa beheren met toegang tot meer dan 120 terminals.
De onderneming wordt de grootste co-processor van hernieuwbare grondstoffen in Europa. Na voltooiing zal de gecombineerde onderneming behoren tot de top vijf van grootste producenten van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en Sustainable Aviation Fuel (SAF) wereldwijd. Het wordt de op een na grootste producent van hernieuwbare brandstoffen in Europa en de grootste in Zweden.
De omvangrijke productie van hernieuwbare brandstoffen zal de onderneming een sterke positie geven in de snelgroeiende biobrandstoffensector voor transport. De vraag naar biobrandstoffen in de transportsector binnen de EU zal tot 2023 naar verwachting flink toenemen met 50-80%, als de EU-lidstaten hun inspanningen om de CO₂-uitstoot te verminderen versnellen.
Met meer dan tien jaar ervaring in de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen brengt Preem waardevolle expertise in het toepassen van bewezen technologie op schaal. Dat in combinatie met een groeiende kasstroom, meer liquiditeit en een sterke balans, zorgt ervoor dat de gecombineerde onderneming beter in staat is om te investeren in het portfolio van hernieuwbare brandstoffen en deze verder te ontwikkelen. Daarnaast zijn er significante voordelen geïdentificeerd bij het samenvoegen van de twee ondernemingen. Deze omvatten het gebruik van de fysieke activa van de samengevoegde bedrijven met VARO's uitgebreide optimalisatiemogelijkheden op het gebied van totale value chain, risicomanagement en exposurebeheer, een verbeterde crude mix en de inzet van hernieuwbare grondstoffen.
Na voltooiing is het de bedoeling dat de onderneming zich richt op drie investeringsprioriteiten. Ten eerste, investeren in verbeterde leveringszekerheid en betrouwbaarheid van activa in productie, distributie en opslag. Ten tweede, de CO₂-uitstoot verminderen en de efficiëntie van conventionele productiefaciliteiten verhogen. Ten derde, investeren in het aantrekkelijke portfolio van biobrandstofprojecten van beide ondernemingen, met een klantgerichte aanpak die aansluit bij de veranderende vraag naar duurzame energie.
VARO's 2022 strategie realiseren
In 2022 heeft VARO een aantal ambitieuze strategische doelstellingen geformuleerd om de EBITDA tegen 2026 te verdrievoudigen, waarbij 50% afkomstig moet zijn van duurzame energie. In de afgelopen drie jaar heeft VARO goede vooruitgang geboekt om deze doelen te bereiken, met name door de aankoop en uitbreiding van de biogasinstallatie in Coevorden en de voortgang van de ontwikkeling van een SAF-productiefaciliteit in Rotterdam. De nieuwgevormde onderneming zal goed gepositioneerd zijn om aan deze financiële doelstellingen bij te dragen.
Zowel VARO als Preem delen een sterke commitment ten aanzien van ambitieuze doelstellingen om de CO₂-uitstoot van hun activiteiten te verminderen en het terugdringen van de CO₂-intensiteit van de oplossingen die ze aan klanten leveren. Na afronding van de transactie zal VARO de decarbonisatie-expertise en bewezen staat van dienst van beide ondernemingen benutten om nationale en Europese energietransitie-agenda’s te ondersteunen en vooruitgang te boeken richting een CO₂-arme toekomst. Gezamenlijk is er al een reductie van 16% bereikt in CO₂-uitstoot van eigen activiteiten sinds het begin van de monitoring. Zo’n 5,5 miljoen ton CO₂ per jaar wordt gereduceerd voor hun klantenkring.
Investeren op de lange termijn
Sinds de oprichting in 2012 heeft VARO bijna 20 overnames gedaan en heeft het een sterke staat van dienst opgebouwd op het gebied van investeringen in en integratie van de organisaties die het overneemt. VARO, dat niet-beursgenoteerd is en wordt gesteund door strategische en financiële langetermijninvesteerders, speelt een belangrijke rol bij het verzekeren van energiezekerheid en het verminderen van de CO₂-uitstoot in de markten waarin het momenteel actief is.
Met een sterke cashflow generatie op middellangetermijn en als langetermijneigenaar van activa, zal VARO zorgen voor een verantwoord beheer van Preem. We zullen een partner blijven voor de prioriteiten van Zweden en de bredere regio op het gebied van veiligheid en energietransitie.
Over VARO
VARO Energy (“VARO”) is een toonaangevende Europese energieleverancier en de energietransitiepartner bij uitstek voor klanten. Geleid middels de ONE VARO Transformation twin-engine strategie, stimuleert VARO de verschuiving naar een CO₂-arme toekomst en zorgt tegelijkertijd voor een veerkrachtige en betrouwbare energievoorziening.
VARO koopt, produceert, blend, verhandelt en distribueert zowel conventionele (“Engine 1”) als duurzame energie (“Engine 2”). Van geavanceerde hernieuwbare brandstoffen tot biogas en e-mobiliteitsoplossingen. VARO is vastbesloten om de CO₂-intensiteit van producten en diensten te verlagen en tegelijkertijd de processen te verduurzamen om ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.
VARO, met het hoofdkantoor in Zwitserland, is actief in 26 landen. De onderneming is eigendom van Carlyle (66,66%) en Vitol (33,33%).
Over het portfolio van Preem
Het portfolio dat wordt overgenomen omvat twee grote productielocaties in Zweden. De Lysekil manufacturing hub is de grootste in Scandinavië en een van de meest complexe in Europa. Het heeft een totale raffinagecapaciteit van 220.000 vaten per dag met een huidige productiecapaciteit voor biobrandstoffen van 0,1mtpa. De Synsat-dieselfabriek in Lysekil zal de capaciteit hebben om nog eens 0,9 mtpa hernieuwbare diesel te produceren.
Het complex in Göteborg heeft een totale capaciteit van 132.000 vaten per dag en verwerkt sinds 2010 hernieuwbare grondstoffen, momenteel met een productiecapaciteit van 0,3 mtpa hernieuwbare brandstoffen, waaronder HVO100.
Preem exploiteert acht conventionele distributiefaciliteiten in Zweden en Noorwegen met een opslagcapaciteit van 4,5 miljoen vaten. De onderneming exploiteert ook zeven distributiefaciliteiten voor hernieuwbare brandstoffen in Zweden, Duitsland, Nederland en Spanje met een gezamenlijke capaciteit van 2,1 miljoen vaten. Naast de productie van conventionele en hernieuwbare brandstoffen heeft Preem een uitgebreid retailnetwerk in Zweden van ongeveer 500 tankstations.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
VARO Communications
Angela Nemeth
Phone: +41795129421
Email: [email protected]
Brunswick
Will Medvei and Nabhan Malik
Phone: +44 (0)20 7404 5959
Email: [email protected]